Hem » Böcker » Biografier » Vitt och rött: Billies första krig

Vitt och rött: Billies första krig

Artikelnamn: Vitt och rött: Billies första krig
178 kr

Beskrivning

I den karelska köpingen Björkö, numera belägen i Ryssland och omdöpt till Primorsk, tillbringar Brita (kallad Billie) Andersén sina första år. Det är en tid av omvälvning, Ryssland har exploderat i revolution och Finland har nyligen utropat sin självständighet som nation. I Billies omgivning bubblar motsättningar under ytan och det pågår i hemlighet en upptakt till vad som ska komma att bli ett fasansfullt och blodigt inbördeskrig mellan de vita och de röda. Året är 1918.

Åttio år senare återvänder Billies dotter, journalisten och författaren Maria-Pia Boëthius, till det lilla samhället där de än gång så vackra, pastellfärgade villorna med glasade verandor och snickarglädje står kvar, om än förfallna. Det är en plats som bytt så väl nationstillhörighet som invånare. Och ändå drabbas Maria-Pia Boëthius av en märklig känsla hon har äntligen kommit hem.

Vitt och rött bygger på efterforskningar, släktingars dagboksanteckningar och inte minst mamma Billies återberättelser och skildrar flera generationer kvinnors liv, med utgångspunkt från de turbulenta åren kring det finska inbördeskriget. Det blir till en magnifik gobeläng, vävd av personliga reflektioner, litterära referenser, journalistisk skarpsyn och historiens obönhörliga facit. Gripande och komplext visar Maria-Pia Boëthius hur människors liv i generationer framåt har påverkats på djupet av det som utspelades under inbördeskriget i vårt grannland för hundra år sedan.

Författare: Maria-Pia Boethius
Förlag: Leopard Förlag
Bandtyp: Inbunden
Utgivn. datum: 2018-01-16
Omfång: 151 sidor

Dokument (0)

Specifikationer

Artnr: 9789173437578

Andra varor från samma varugrupp

 • En häpnadsväckande livsberättelse. För journalisten och författaren Johan Ohl...
  239 kr
 • Många förknippar Per Oscarsson med karaktärer som låtsasmorfar Nils i Kan du ...
  230 kr
 • En levande skildring av New Yorks avantgardistiska och spännande kulturliv i ...
  129 kr
 • Gösta Ekman är en av Sveriges mest kända och älskade skådespelare, pappa till...
  75 kr
 • Du kanske också är intresserad av

 • En skrämmande redogörelse över Israeliska arméns bordning och kapning av Ship...
  149 kr