Hem » Böcker » Pessimistiska kardinalsatser

Pessimistiska kardinalsatser

Artikelnamn: Pessimistiska kardinalsatser & Promenad med störningar
229 kr

Beskrivning

"1. Pessimismens tyngdpunkt ligger i åskådningen av mannen. Den enda sanna och riktiga belysningen av ­världen kulminerar i en förintande kritik av mannen."

Den österrikiska filosofen, författaren och feminis­ten dr Helene von Druskowitz (1856-1918) tillbringade 27 år på sinnessjukhuset i Amstetten. Där skrev hon sina "Pessimistiska kardinal­satser: Vademecum för de friaste andarna", varpå hon tvingades intyga att hon aldrig mer skulle författa någon skrift. År 1884 hade hon lärt känna Fried­rich Nietzsche, men bekantskapen blev inte långvarig.

I "Promenad med störningar" (ingår i samma volym) försöker Peter Handberg visa hur de båda tänkarna efter det explosiva mötet radikaliserades i sin syn på de motsatta könen.

"3. Mannen är det vulgära arbetets hjälte, en född proletär och den simplaste plebej. Han är den ondskefulla och dumma djävulen som ständigt på nytt stör naturens frid; han har förvandlat livet, som går ut på glädje, lätthet och korthet, till ett ­satanshelvete utan slut."

"4. Mannen är ett mellanled mellan djur och människa, ty han är ett missfoster och som sådant så till den grad löjligt utrustad att han varken kan vara det ena eller det andra fullt ut. 23. Hur mycket fantasi det än kan finnas i enskilda ting som mannen har åstadkommit så är det ändå alltid fråga om pärlan hos musslan, 'en sjukdom hos djuret'."

Författare/ISNI Druskowitz, Helene von; Handberg, Peter
Förlag: Ersatz
Bandtyp: Inbunden
Utgivn. datum: 2014-05-09
Omfång: 198 Sidor

Frakt och klimatkompensation ingår i priset.

Specifikationer

Artnr: 9789187219771

Andra varor från samma varugrupp

 • Dikterna i den här boken är en kör av röster som sjunger om krig och förluste...
  99 kr
 • Nej! Den växande populismen är ingen gåta. Högerpopulismen är precis det som ...
  179 kr
 • Sexjournalen är en samling med fyrtio unga kvinnors personliga texter om sex ...
  170 kr
 • Kan Europa ta sig ur skuldkrisen? Finns det en framtid för eurosamarbetet? Ha...
  68 kr