Hem » Böcker » Energi och klimat » Omställningen

Omställningen

Artikelnamn: Omställningen : Tio år som kommer att förändra världen
229 kr

Beskrivning

Paris den 12 december 2015. Världens länder klubbar igenom historiens första globala klimatavtal. Avtalet markerar ett omvälvande skifte. Men skiftet är inte världsdelarnas förtjänst utan inleddes redan före Paris, långt bortom förhandlingsrummen. Flera faktorer har samverkat, men en sticker ut: Under de senaste åren har förnybar energi blivit ekonomiskt slagkraftig.

Samtidigt gungar marken under fossilbranschen. I USA går koljättarna i konkurs. I arabvärlden har solenergi blivit billigare än olja. I Europa utmanar nya produktionssätt de traditionella kraftbolagen. Om klimatlöftena ska realiseras kommer 80 procent av alla fossila tillgångar att bli värdelösa. Omställningen är ett krig där tusentals miljarder dollar står på spel.

Men enligt forskarna återstår i bästa fall 10 år för att vända den globala utsläppskurvan och nu avgörs hur mycket varmare jorden blir. Därefter krävs ett mirakel för att rädda världen från en klimatkatastrof.

Under det kommande decenniet tecknas konturerna av en ny era. Vad är det egentligen för värld som följer efter den fossildrivna kapitalismen? Bara en sak är säker: Det kommer att se annorlunda ut efter omställningen. Mycket annorlunda.

Dokument (0)

Specifikationer

Artnr: 9789173436847

Andra varor från samma varugrupp

 • I Chavs föraktet för arbetarklas­sen undersöker journalisten Owen Jones hur d...
  221 kr
 • Den franske nationalekonomen Thomas Pikettys Kapitalet i tjugoförsta århundra...
  129 kr
 • I HBTQ spelar roll diskuterar Tiina Rosenberg de konstnärliga och identitets...
  225 kr
 • Bilden av Marx har i grunden förändrats genom de senaste årtiondenas internat...
  339 kr