Hem » Böcker » Samhälle och debatt » Män förklarar saker för mig

Män förklarar saker för mig

Artikelnamn: Män förklarar saker för mig
55 kr

Beskrivning

Rebecca Solnits essä "Män förklarar saker för mig" har redan fått något av en feministisk klassikerstatus. Denna vidräkning med självupptagna kulturmän som aldrig vill sluta prata och olika former av subtilt eller inte så värst subtilt kvinnoförtryck publicerades ursprungligen på TomDispatch.com 2008. Essän väckte ett starkt gensvar på nätet och ledde till att uttrycket "mansplaining" myntades.

I föreliggande bok får essän sällskap av åtta besläktade texter av senare datum. Solnit tar här bland annat upp våldtäktsanklagelserna mot den dåvarande chefen för Internationella valuta­fonden, Dominique Strauss-Kahn, 2011 och döds­skjutningarna på ett campus i Isla Vista i Kalifornien 2014. Men hon fördjupar sig också i bildkonst (Ana Teresa Fernández) och litteratur (Virginia Woolf).

Det finns, skriver Solnit, "ett kontinuum som går från smärre olägenheter i samhället till nedtystande och dödligt våld". Vi skulle förstå våldet mot kvinnor bättre om vi hade mer av en helhetssyn på maktmissbruket i samhället och tydligare kunde urskilja det mönster som förenar kvinnoförakt, trakasserier, näthat, våldtäkter och mord. Solnits vill bidra till en sådan helhetssyn. Och gjuta mod i alla (kvinnor och män) som tror på och kämpar för en förändring till det bättre.

Författare: Solnit, Rebecca
Förlag: Bokförlaget Daidalos
Bandtyp: Pocket
Utgivn. datum: 2016-03-09
Tryckår 2016
Omfång: 182 Sidor

Specifikationer

Artnr: 9789171734815-copy1

Andra varor från samma varugrupp

 • Andra världskriget i Afrika, Asien, Oceanien och Latinamerika. Skrämmande, u...
  140 kr
 • I Efter attentaten intervjuar journalisten Christian Catomeris människorna i ...
  199 kr
 • En essä om bilden av ondska, och dess innebörd, i vår samtid. Varför förvåna...
  200 kr
 • I Politiska texter - i väntan på det inställda sammanbrottet samlas Johan Ehr...
  179 kr