Hem » Böcker » Samhälle och debatt » Kapitalet i tjugoförsta århundradet

Kapitalet i tjugoförsta århundradet

Artikelnamn: Kapitalet i tjugoförsta århundradet
129 kr

Beskrivning

Den franske nationalekonomen Thomas Pikettys Kapitalet i tjugoförsta århundradet är en av de internationellt mest upp­märksammade och hyllade politisk-ekonomiska böckerna som utkommit de senaste decennierna och har jämförts med Karl Marx och John Maynard Keynes mest kända verk.

Tillväxten är det stigande tidvatten som lyfter alla båtar. Så kan den teori formuleras som i många år väglett västvärldens ekonomer och politiker. Ekonomiska klyftor har ansetts vara av mindre intresse, eller rentav ointressanta, eftersom man levt i tron att marknaden i slutändan kommer att ställa allt till rätta. På senare tid har emellertid en rad forskare framträtt som starkt ifråga­sätter detta synsätt. En av dem är Thomas Piketty. I Kapitalet i tjugo­första århund­ra­det visar han, med ny och omfattande statistik från tjugo länder och fyra århundraden, hur en allt större ojämlikhet vad gäller förmögenhet och inkomst har vuxit fram de senaste årtiondena - tvärtemot förutsägelser­na om att välståndet skulle komma alla till del. Efter några lyckliga decennier i mitten 1900-talet, då ojämlikheten mins­kade, är den idag för flera länder tillbaka på nivåer som inte setts sedan 1930-talet eller rentav 1800-talet. Starka ekonomiska krafter verkar dessutom för att ojäm­lik­­­he­ten kommer att fortsätta att öka än mer, vilket kan innebära ett hot mot demokratin och de värderingar om social rättvisa som den är grundad på. Men det finns också möjliga motkrafter, där en ändrad politisk inriktning mot att återupprätta någon form av demokratisk kontroll över kapitalismen, kan spela en viktig roll. Kapitalet i tjugoförsta århundradet är ett ovärderligt bidrag för att förstå de mäktiga ekonomiska mekanismer som styr våra moderna sam­hällen. Den är också ett tungt argument för varför jämlikhetsfrågan måste återfå sin centrala plats i varje diskussion om hur framtidens sociala liv ska se ut.

Thomas Piketty, född 1971, är en fransk national­eko­nom specia­li­serad på ojämlikhet i fördelning av inkomst och förmögenhet. Han är professor vid École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris School of Economics och London School of Economics.

Författare: Thomas Piketty
Förlag: Karneval förlag
Bandtyp: Storpocket
Utgivn. datum: 2017-05-24
Omfång: 684 sidor

Specifikationer

Artnr: 9789187207853

Andra varor från samma varugrupp

 • Aura kom i tron att det här landet var någorlunda fredat från mygel och korru...
  168 kr
  ( 210 kr)
 • Varje år kastar den genomsnittlige svensken hela åtta kilo kläder rakt ner i ...
  249 kr
 • Nej! Den växande populismen är ingen gåta. Högerpopulismen är precis det som ...
  179 kr
 • Substans är en tankebok om för alla som är intresserade av skrivande. Den vil...
  151 kr
  ( 189 kr)