Hem » Böcker » Biografier » Ingen kommer undan Olof Palme

Ingen kommer undan Olof Palme

Artikelnamn: Ingen kommer undan Olof Palme
89 kr

Beskrivning

1986 blev Olof Palme mördad på en gata mitt i Stockholm. Sedan dess har det talats och skrivits mer om själva mordet än om det politiska arv han lämnade efter sig, och mycket av det kontroversiella i hans hållning har glömts bort eller tonats ned.

Men det är inte Palme som statsman eller ikon som intresserar Göran Greider. Han lyfter istället fram symbiosen mellan Palme och den rörelse han ledde. De gav liv åt varandra. I det samspelet ryms ett uppfordrande meddelande till dagens politiska debatt: Utan levande rörelser, ingen politisk fantasi. Palmes demokratiska socialism blir inte bara en fras för högtidliga sammanhang, utan pekar rakt mot en stor samhällsomvandling: den offentliga sektorns enorma utbyggnad. Var det inte rentav en form av socialisering som varken högern eller vänstern förstod innebörden av?

Boken är skriven under och strax efter 2010 års valrörelse och utgår från fyra promenader till platser som ger en bild av Palmes liv: det högborgerliga Östermalm där han växte upp, förorten Vällingby dit familjen flyttade på femtiotalet, adressen på Västerlånggatan i Gamla stan och slutligen Adolf Fredriks kyrkogård på Sveavägen där han ligger begravd. Hur mycket inspiration kan arbetarrörelsen och vänstern idag hämta från Olof Palme? Vad finns att lära av honom i kampen mot främlingsfientligheten?

I sitt sökande efter svaren gör Greider Olof Palme till en levande samtalspartner för både en krisande arbetarrörelse och för var och en av oss som tror att ett annat samhälle är möjligt.

Författare: Greider, Göran
Förlag: Ordfront Förlag
Bandtyp: Pocket
Utgivn. datum: 2012-01-15
Omfång: 238 Sidor

Frakt och klimatkompensation ingår i priset.

Läs mer

Dokument (0)

Specifikationer

Artnr: 9789170376481

Andra varor från samma varugrupp

 • En häpnadsväckande livsberättelse. För journalisten och författaren Johan Ohl...
  239 kr
 • Gösta Ekman är en av Sveriges mest kända och älskade skådespelare, pappa till...
  75 kr
 • I snart femtio år har Marie-Louise Ekman varit en betydelsefull personlighet ...
  292 kr
 • Köp boken som amerikanska staten inte vill att du läser.
  200 kr