Hem » Böcker » Häxans kokbok

Häxans kokbok

Artikelnamn: Häxans kokbok
269 kr

Beskrivning

I Häxans kokbok lär du känna goda, hälsobringande och magiska växter du kan hitta i din trädgård och i skogen.

Liksom i de tidigare Häxan-böckerna illustreras kokboken med vackra bilder. Den kryddas även rikligt med historiska anekdoter, trolldom och folktro från olika landsdelar. Medverkande kockar och häxor ger sina recept på hur råvarorna tillreds i läckra rätter och drycker, i medicin och brygder. I den uråldriga magiska traditionen är maten en gåva från Moder Jord, fjärran från viktfixering och stressad matlagning. Här hittar du den förtrollning som maten var laddad med förr, när varje måltid kunde handla om ren överlevnad. Den visar en extra dimension av maten som kan återge tacksamheten över att äta oss mätta och ge oss större andlig tillfredsställelse.

Årets högtider har alltid firats med särskild mat och dryck, vilket blivit ännu viktigare i moderna tider när vi glömt de bakomliggande religiösa motiven. Många utövar samtidigt gamla magiska matritualer utan att vara medvetna om det: som att blåsa ut ljusen på tårtan, skåla i johannesörtsbrännvin på midsommarafton eller tävla om mandeln i julgröten. Vill du ha mer magi än så runt ätandet? Då kan du läsa om ursprunglig högtidsmat och festceremonier, exempelvis hur du dukar ett middagsbord för de döda.

Bokens mat är växtbaserad, men animalisk föda förekommer. Liksom i de tidigare Häxan-böckerna illustreras kokboken med vackra bilder. Den kryddas även rikligt med historiska anekdoter, trolldom och folktro från olika landsdelar. Kanske du kan använda den värmländska besvärjelsen för att tända eld i spisen, eller prova småländska recept på att locka fram åtrå.

Författaren och häxan Hella Nathorst-Böös har också skrivit de andra bästsäljande böckerna Häxans Trädgård – läkeväxter förr och nu, Häxans Handbok för ett giftfritt liv och Häxans årstider - magisk trädgård året runt. Hella håller även föredrag, stadsvandringar och workshops med samma tema som sina böcker.

Om författaren:

Hella Nathorst-Böös är författare, fotograf och häxa. Hon berättar om den magiska sfär där läkeväxter brukas för hälsan och där väsen gömmer sig. Hon brinner för läkeväxter, deras historia och hur de kan användas för hälsa, skönhet, mat och magi. Hon har tidigare skrivit tre Häxan-böcker; Häxans trädgård, Häxans handbok och Häxans årstider.

Förlag: Bladh by Bladh

Ur innehållet:

Kärleksdryck, björksavsmartini och rosendrink
Maskrossirap för spådom
Begravningskonfekt i halloweentider
Möernas ogräspizza
Skogshäxans viltbuljong
Hjärtesorgskonjak
Kärlekstilldragande, veganska rosenmaränger
Afrodisiakisk mat
Mat till nyblivna mödrar
Elementär och cirkulär matlagning
Så firar kökshäxan yule
Förtrolla mat och dryck med syrning
Så gör du beskyddande svartsalt och en trollflaska
Okokbok - sådant du inte vill, törs eller får äta

Se film om innehållet här

 

Specifikationer

Artnr: 9789188917416

Andra varor från samma varugrupp

 • I Mera vego finns 60 familjeanpassade vegetariska recept, indelade i kapitel ...
  199 kr
 • I Plåtmat - gröna rätter i långpanna lär du dig allt du behöver veta för att ...
  205 kr
 • En roadtrip, ett friår, en enslig ö mitt ute i ett hav som fortfarande vimlar...
  200 kr
  ( 250 kr)
 • Det här är den perfekta vardagskokboken med Jamie Olivers otroliga känsla för...
  270 kr