Hem » Klimatprodukter » Odling » Frö till Djungelgurka

Frö till Djungelgurka

Artikelnamn: Frö till Djungelgurka
40 kr

Beskrivning

Djungelgurkan Melothria scabra är mycket populär att odla och förkommer med många olika namn som Cucamelon, Minivattenmelon och Mexican sour gherkin, mfl. Det är en växt i familjen gurkväxter, Cucumis, men tillhör ett annat släkte än våra vanliga gurkor, Meltogrurkor, Melothria. Djungelgurkan har sitt ursprung i Mexico och Centralamerika. Den är mycket lättodlad och förökas enkelt från frö.

Smakrik, krispig med fräsch citrussmak. Översållas av 4 cm vackra frukter, äts färska eller inlagda som syltlök. Lättodlad i kruka ute på varm plats och inne (gärna med växtlampa). Även i hydrokultur.

Odlingsråd
Förodlas inne i mars-maj. 1-2 frön i 6 cm-kruka, gärna i miniväxthus. Vid fyra blad plantera i 8-10 cm-kruka i näringsrik jord. Djungelgurka är köldkänslig. Plantera ut efter avhärdning närfrostrisken är över. Välj stor kruka, gärna 10L med näringsrik jord. Stöd och bind upp den slingrande plantan. Vattna och gödsla regelbundet. Toppa sidoskott efter 2-3 blad för ökad skörd. Krukodlas ute på varm plats eller inne. Fungerar fint i hydrokultur.

Odling och skötsel av djungelgurka
Djungelgurkan är köldkänslig och trivs i ett soligt och varmt läge. Plantera den i en fuktighetshållande, lucker jord av god kvalitet. Vattna regelbundet så att jorden aldrig torkar. Näringsvattna med en balanserad näring tom t.ex. Fomulex. Toppa sidoskotten efter 2-3 blad för att få en ökad skörd.

Plantan växer snabbt med långa, ganska tunn rankor på upp emot 150 cm som behöver stödjas ordentligt. Relativt snart börjar blomorna slå ut. Oftast brukar pollineringen sköta sig själv, men står plantan inomhus kan man hjälpa till lite genom att flytta runt pollen mellan blommorna med hjälp av en bomullstops, en fin pensel eller liknande. Storleken gör att den passar mycket bra att odla också på fönsterbrädan även om den trivs lite bättre om den får stå på en skyddad plats utomhus, i ett växthus eller i ett inglasat uterum. Ett tips om den står inomhus är att se till att höja luftfuktigheten kring plantan som annars lätt drabbas av spinn.

Kort tid efter pollineringen börjar de små ca. 3 cm stora melonliknande frukterna växa ut. Djungelgurkan äts med det läckra, spräckliga skalet på. Smaken är aningen syrlig och vissa säger den har lite smak av lime. De små gurkorna kan användas som snacks och som en del i tapas som de är, skivas i sallader, användas i olika inläggningar och vara en del i en salsa.

TIPS! Luftfuktigheten höjs enkelt genom att placera en eller flera mindre skålar med vatten i plantans närhet.

Vetenskapligt namn: Melothria scabra
Typ: Ettårig
Höjd: 100-150 cm
Läge: Sol
Såtid: Mars-April
Sådjup: 1 cm
Plantavstånd: 40 cm
Radavstånd: 50 cm
Blomn./Skörd: Juli-Oktober
Antal: 10 frön

Läs mer om djungelgurka här

 

Specifikationer

Artnr: Frö till Djungelgurka

Andra varor från samma varugrupp

 • 100% biologiskt nedbrytbara krukor i ett plastliknande biomaterial. Svensk up...
  49 kr
 • ETC Näring är en ny näringslösning som kommer att revolutionera ditt odlande ...
  från 99 kr
 • En otroligt skön och praktiskt handske som passar för det mesta du gör i träd...
  79 kr
 • Koriander är en klassisk krydda i det asiatiska köket. Smaken är något blommi...
  29 kr