Hem » Böcker » Biografier » Ernest Thiel: Pengar och passion

Ernest Thiel: Pengar och passion

Artikelnamn: Ernest Thiel: Pengar och passion
112 kr Ord. Pris (140 kr)

Beskrivning

En fascinerande historia om uppgång och fall, om svek och bedrägeri, om passion och brusten kärlek, om Ernest Thiel en man som älskade konst mer än pengar.

Vid förra sekelskiftet var Ernest Thiel Sveriges rikaste man. Det var en tid av nya idéer, klasskamp, storstrejk, industrialisering, rösträttsreformer och sexuell frigörelse. 1897 lämnar Thiel sin familj för sitt livs passion och byter också umgänge. Han träffar tidens stora författare och målare: Bruno Liljefors, Carl Larsson, Eugène Jansson, Verner von Heidenstam, Oscar Levertin och Hjalmar Söderberg. Han börjar samla konst. Han ger Edvard Munch ett årligt arvode och översätter flera av Nietzsches betydande verk.

Mitt under dessa omvälvande år bygger Ernest Thiel sitt galleri på Blockhusudden på Djurgården, ett magnifikt renässanspalats som invigs storslaget 1907. Det första världskriget och den efterföljande deflationen fick finansfurstens, konstsamlarens och mecenatens förmögenhet att smälta ihop. När han dog i januari 1947 uppgick hans tillgångar till 3.420 kronor.

Lars Ragnar Forssberg har, baserat på dagböcker och en rikhaltig brevsamling, skrivit en fascinerande historia om uppgång och fall, om svek och bedrägeri, om passion och brusten kärlek, om en man som älskade konst mer än pengar. Boken är rikt illustrerad.

Författare: Lars Ragnar Forssberg
Förlag: Leopard Förlag
Bandtyp: Danskt band
Utgivningsår: 2017-01-02
Omfång: 300 sidor

Specifikationer

Artnr: 9789173437226

Andra varor från samma varugrupp

 • ”Hennes liv är så bra, så dramatiskt att det skulle kunna bli en historisk fi...
  176 kr
  ( 220 kr)
 • Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings egen berättelse om hur en u...
  240 kr
 • I 50 år har Pierre Schori varit aktiv inom internationell politik. Han var Ol...
  135 kr
  ( 169 kr)
 • Judejävel är Hermeles personliga resa som inte väjer för de svåra frågorna kr...
  200 kr
  ( 250 kr)