Hem » Böcker » Historia » En bit Racken

En bit Racken

Artikelnamn: En bit Racken
279 kr

Beskrivning

Två år innan 1800-talet gick över till 1900-tal anlände det nygifta konstnärsparet Maja och Gustaf Fjæstad till skulptören Christian Erikssons ateljé och bostad, Oppstuhage, i Taserud utanför Arvika i västra Värmland. Därmed var de första av de konstnärer på plats som längre fram skulle komma att kallas Rackenkonstnärerna.
Rackenkolonin var en konstnärskoloni som hade stora likheter med den trettio år äldre Skagenkolonin i Danmark. Det var inte bara det nordiska ljuset över sjö och hav som var ett gemensamt kännetecken. Precis som i Skagen var det fyra konstnärer, varav två gifta med varandra, som blev de stora konstnärsnamnen och förgrundsgestalter i kolonin Maja och Gustaf Fjæstad, Björn Ahlgrensson samt Fritz Lindström.
Därefter har många konstnärer, konsthantverkare och musiker fått sin inspiration, plattform, utbildning och inte att förglömma kulinariska upplevelser i dessa trakter.

Den mycket matintresserade Lena Sewall, har letat fram recept och beskrivningar av måltider och matvanor i brev, böcker, gamla handskrivna receptsamlingar och gömmor. Men recepten är faktiskt inte huvudsaken i den här boken. Det hon allra mest velat är att visa på alla kontakter med den europeiska konstvärlden som Rackenkolonin hade och vad de åstadkom, dessa kosmopolitiska och färgstarka konstnärer, konsthantverkare och musiker i Taserud och Långvak och runt sjön Racken.

Specifikationer

Artnr: 9789187283062

Andra varor från samma varugrupp

 • För dig ska musiken bara vara ett smycke är en fascinerande berättelse om ned...
  200 kr
 • Beställ 2 böcker eller fler för 200 kr st! Priset justeras i kundkorgen.
  250 kr
 • Den odödliga Henrietta Lacks är en storartad berättelse om vetenskapens fanta...
  240 kr
 • En essä om bilden av ondska, och dess innebörd, i vår samtid. Varför förvåna...
  200 kr