Hem » Böcker » Biografier » Drömmen om det röda

Drömmen om det röda

Artikelnamn: Drömmen om det röda : Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek
240 kr

Beskrivning

I sin nya bok Drömmen om det röda – Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek slår Nina Björk – en av våra främsta och mest stridbara samhällsdebattörer – följe med en verklig socialistisk ikon och portalfigur, Rosa Luxemburg. Utifrån dennas liv som politisk aktivist och människa resonerar Björk kring ideologi, feminism och kärlek, pengar och påverkan.

Polsk-tyska Luxemburg (1871–1919), var i hela sitt vuxna liv outtröttligt engagerad i den socialistiska kampen såväl i Tyskland, där hon spelade en viktig roll i landets socialdemokratiska parti, som inom den internationella socialiströrelsen.
Genom att skildra sin föregångare blickar Björk bakåt och analyserar – alltid tankeväckande, ofta halsbrytande – och kopplar samtidigt sina slutsatser till oss levande människor av idag, i en tid då kapitalismen håller oss i ett järngrepp som i förvånansvärt liten utsträckning alls ifrågasätts.

Nina Björk visar samtidigt på flera sidor hos Luxemburg: på samma gång den hårdföra revolutionären, den skickliga retorikern, den analytiska marxisten. Men Luxemburg kan också vara en ömsint kärleksfull privatperson och de politiska drömmarna varieras med fantasier om att någon gång få stanna upp, viljan att sätta (oväntat borgerligt) bo, bilda familj. Gemensamt har Björk och Luxemburg sin syn på människan som politisk varelse, sin tro på aktivismen – på möjligheternas nej och att vi blir till genom våra handlingar – och sin övertygelse om massornas styrka samt vägen mot möjlig förändring.

Författare: Björk, Nina
Förlag: Wahlström & Widstrand
Bandtyp: Inbunden
Utgivn. datum: 2016-09-05
Omfång: 296 Sidor

Frakt och klimatkompensation ingår i priset.

Läs mer

Dokument (0)

Specifikationer

Artnr: 9789146230595

Andra varor från samma varugrupp

 • Exkluderande design, som bänkar man inte kan ligga på, utesluter hemlösa och ...
  152 kr
 • I en otillgänglig dalgång i Kamerun dör i augusti 1986 tusentals människor oc...
  232 kr
 • Tågsemester innehåller 24 inspirerande berättelser skrivna av lika många rese...
  260 kr
 • Älskad av många, hatad som få. Olof Palme var en av 1900-talets ledande, mest...
  89 kr