Hem » Böcker » Den sårade divan

Den sårade divan

Artikelnamn: Den sårade divan
229 kr

Beskrivning

Vad är galenskap? Eller, rättare sagt, hur ser den kvinnliga galenskapen ut? Vi känner till diagnoser som hysteri, schizofreni och paranoia, men vet mindre om hur dessa diagnoser kan användas av patienterna själva, som roller eller masker. I Den sårade divan undersöker Karin Johannisson växelspelet mellan individ och sjukidentitet, en identitet patienten själv kan ta över, forma och använda. Man kan underordna sig den - eller ta makten över den.
Titeln syftar på Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs. Till skillnad från de flesta kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första hälft behåller de sin professionella identitet livet igenom. Det gäller också när de är som djupast inne i det sjuka, intagna på sinnessjukhus. Alla tre vistas, kortare eller längre tid, på Beckomberga, ett dårhus, en città dolorosa, inbäddad i en park av imaginär frid.
De är födda ungefär samtidigt, och de drabbas alla av stor ångest. Den blir en central del av deras jag och förs in i olika diagnoser. Allt de därefter gör kommer att betraktas genom detta sjukdomsfilter. Deras eget förhållande till sjukidentiteten är ambivalent. De hanterar den både passivt och aktivt och behåller i varierande grad ett slags egenmakt över den.
De är sårade divor, men på olika sätt.
Karin Johannisson skriver om Agnes von K, Sigrid H och Nelly S utifrån deras patientjournaler. Deras öden fälls in i en kontext av kultur, psykiatri, kön, kropp, sexualitet - allt det som ryms i bilden av kvinnan under modernitetens 1900-tal.

Författare: Johannisson, Karin
Förlag: Albert Bonniers förlag
Bandtyp: Inbunden
Utgivn. datum: 2015-08-31
Omfång: 368 Sidor

Pris är inklusive frakt och klimatkompensation.

Dokument (0)

Specifikationer

Artnr: 9789100139650

Andra varor från samma varugrupp

 • Substans är en tankebok om för alla som är intresserade av skrivande. Den vil...
  180 kr
 • Judejävel - Om svensk sionism och israelisk ockupation
  249 kr
 • Korruption i Sverige
  209 kr
 • Olof Palmes drivkrafter var politikens glädje och övertygelsen att världen gi...
  99 kr