Hem » Klimatprodukter » Bokashi, biokol och näring » Bokashi och 3 månader digital ETC Nyhetsmagasin för bara 1199 kr!

Bokashi och 3 månader digital ETC Nyhetsmagasin för bara 1199 kr!

Artikelnamn: Bokashi och 3 månader digital ETC Nyhetsmagasin för bara 1199 kr!
1 199 kr Ord. Pris (1 424 kr)

Beskrivning

Köp Bokashi och ETC Nyhetsmagasin digital för endast 1 199 kr  (ord pris 1 424 kr - frakt för bokashihinken tillkommer).

OM BOKASHI

Det här ingår i vårt startkit

? Två bokashihinkar med kran ? var och en med bottenplatta,
? Tätslutande lock, handtag
? ETC Bokashispray
? Kärl för dräneringsvätska
? En bruksanvisning

Hur funkar processen?

Att fermentera matavfall och bygga upp en trädgårdsjord full av liv och energi är en revolution. Nu kan du vara med och drar ditt strå till stacken i klimatarbetet. Och det samtidigt som du bygger en näringsrik jord full av kol och humus. En jord som ger friska växter och god skörd. Du spar in kostnader för sophämtning och växtnäring och bidrar till ett positivt kretslopp. Att fermentera matavfall kan binda 27 gånger mer klimatgaser än om de bryts ned med syre ? det sluter kolcykeln i linje med klimatforskarnas mål. Du stimulerar livet i jorden och får ekosystemtjänster tillbaka i form av en jord som binder mer näring, vatten och luft.

Med ETC Bokashi kan du sluta kompostera och börja fermentera.

Du gör så här

Hacka gärna avfallet grovt så blir det lättare att sprida ut det färdig fermenterade materialet i jorden. Men det går även att lägga i hela bananskal med mera om man föredrar det. Spraya försiktigt med ETC bokashispray. En fin dimma räcker gott och väl. Du ska undvika att blöta ned materialet för mycket. Nu har du ympat in fermentations- mikroberna. För varje gång du lägger i material så behandla med en fin dimma. Oftast räcker bara något enstaka tryck. Du kan samla avfall under dagen och lägga in dagens skörd på kvällen. Var noga med att både det inre och yttre locket ligger på. Det är bra att 2?3 gånger i vecka att tömma boskashivattnet med hjälp av kranen längst ned på hinken. Det kan hällas ut i trädgårdslandet eller i en vanlig kompost. Blanda 2?4 dl boskashivatten i 10 L vatten om du vill använda det i trädgårdslandet. Du behöver avvattna boskashin för att den inte ska bli för blöt. Om det hände så tar mjölksyrebakterierna helt över och pH blir för lågt. Det tar då längre tid för jordens organismer att bryta ned det fermenterade avfallet till en näringsrik jord. Efterjäsning När hinken är full så låter du den stå i rumstemperatur i minst två veckor. Du kan med fördel ställa den i ett pannrum, men aldrig över + 38°C. Efter två veckor är bokashin färdig för att grävas ned i jorden. När den fulla hinken står och fermenterar så börjar du om med hink nr 2. Om man producerar mycket bokashi så kan den på vinter förvaras i en vanlig grön soptunna. Det gör inget att den fryser. Jordmikroberna du ympat in är naturliga och klarar vintertemperaturer. Det går i vila och kommer igång igen på våren när du gräver ned bokshin i jorden. Gräv ned bokshin och täck med minst 15?20 cm jord.

Vad händer i jorden

När materialet är färdigjäst så ser det mer eller mindre ut som när du la det i hinken. Det är när du tillför den energirika bokashin till jorden som det går snabb. Jordens heterotrofa organismer bryter då ned och omsätter materialet på kort tid till en näringsrik jord. Om du börjar med en jord som är fattig på kol, som en tung lerjord eller sandjordar så kommer den med tiden att få en bättre struktur ? en jord som blir lucker och klarar av att hålla mer näring, vatten och luft. Det du gör är att bygga upp ekosystemets biomassa från mikrolivet i näringsvävens bas upp till daggmaskar, gråsuggor och annat. En jord med en stor biomassa binder klimatgaser i ett levande system. Det systemet kan upprätthållas om man då och då tillför mer fermenterat och energirikt organiskt material.

ETC Bokashi och ETC Näring i samverkan

Du kan med fördel använda ETC Bokashi som ett jordförbättringsmedel och ETC Näring som en direktverkande växtnäring. Tillsätt bokashin på hösten eller under tidig vår i ditt trädgårdsland eller i växthuset. Det kommer att ge en bra grundgödsling och du ympar in de viktiga fotosyntesbakterierna. Senare under säsongen är den en fördel att komplettera med ETC Näring för att upprätthålla en god mikroflora. Kretsloppsnäringen innehåller både den levande mikrokulturen och lätt tillgänglig näring. Den här formen av samverkan ger dig en rik skörd av näringskrävande grödor som till exempel tomater

Bra matavfall till bokashi - det här kan du använda

? Frukt, grönsaker, blommor, blad
? Rå kokt eller stekt fisk & kött
? Bröd, pasta, kaffesump, tepåsar, äggskal
? I minde mängd husållspapper och servetter

Välj bort:
? Flytande produkter som juice, såser, mölk etc
? Stora ben
? Plast, metall, porslin etc

Bokashihinkarnas storlek är 39x32x27 cm (höjd, bredd, djup), volym 16 L

 

Specifikationer

Artnr: Bokashi och 3 månader digital ETC Nyhetsmagasin

Andra varor från samma varugrupp

 • NYHET! Nu har vi ny bokashi startkit för dig som bor i stan, i lägenhet eller...
  1 800 kr
 • ETC Näring är en ny näringslösning som kommer att revolutionera ditt odlande ...
  från 99 kr
 • 1 liter näring och 4 digitala nummer av ETC Nyhetsmagasin för bara 99 kr (ord...
  99 kr
  ( 174 kr)
 • Du gräver ner biokolet i matjord och lagrar på det sättet utsläpp i många hun...
  från 139 kr