Hem » Böcker » Biografier » Blonde

Blonde

Artikelnamn: Blonde
199 kr
Slut i lager

Beskrivning

Marilyn Monroe (1926-1962), av Hollywood lanserad som den amerikanska Drömflickan, är förmodligen en av 1900-talets mest omskrivna kvinnor: ett resultat av hennes skönhet, sexuella utstrålning, talang som komedienn och sångerska, hennes trassliga privatliv, hennes nyckfulla personlighet. Och inte minst på grund av de oklara omständigheterna kring hennes tragiska död den 3 augusti 1962. Det blev årets nyhet, större än Kuba-krisen några veckor senare. Under de snart fyrtio år som gått sedan dess har många försök gjorts att teckna hennes levnadsöde: ett övergivet och ensamt barn utan fotfäste i livet, psykiskt labil mor, okänd far, fosterhem, trevande start som modell, en kanske alltför snabb filmkarriär - "Herrar föredrar blondiner", "Flickan ovanpå", "I hetaste laget", "Låt oss älska", "De missanpassade" - drogmissbruk, olyckliga kärleksaffärer och äktenskap, aborter och förtal.

Den här boken är något helt annat. Den ger sig inte ut för att vara en biografi. Det är en storslagen och inlevelsefull roman på 862 sidor, där Joyce Carol Oates ger röst åt barnet Norma Jean, kvinnan och den undergångsdömda celebriteten. Ett närgånget porträtt av en känslig och begåvad ung kvinna som skapar och omskapar sin identitet på ett till sist förödande sätt.
Isande inblickar ges i en filmindustri som både när och förtär sina offer, liksom långt ifrån smickrande bilder av de mäktiga männen i Monroes liv: f d baseballstjärnan Joe DiMaggio, dramatikern Arthur Miller, John F Kennedy och många andra.

Författare: Oates, Joyce Carol;
Förlag: Albert Bonniers förlag
Bandtyp: Inbunden
Utgivn. datum: 2015-12-30
Omfång: 861 Sidor

Frakt och klimatkompensation ingår i priset.

Läs mer

Dokument (0)

Specifikationer

Artnr: 9789100157142

Andra varor från samma varugrupp

 • Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings egen berättelse om hur en u...
  240 kr
 • 2012 utsattes Malala Yousafzai för ett attentat av talibanerna och sköts i hu...
  79 kr
 • En inträngande biografi och en hyllning till en av vår tids absolut största s...
  249 kr
 • ”Hennes liv är så bra, så dramatiskt att det skulle kunna bli en historisk fi...
  182 kr